+

Kivitelezési adatlap
x

A kivitelezési és mérési adatlap letöltése!

Tárolás

A svédpadló teljes egészében természetes faalapanyagból készül ami befolyásolja tulajdonságait. Termékünk a többi fa padlóhoz hasonlóan csak megfelelően ellenőrzött száraz helyen tárolható amelynek klimatikus viszonya egy teljesen száraz lakószobáéhoz van beállítva. A megvásárolt padlót csak olyan helységben tároljuk melynek hőmérséklete és páratartalma azonos a lerakandó helység klímájával a méretváltozások elkerülésének érdekében. A szoba optimális hőmérséklete kb:20-22 Co a páratartalom pedig 45-55%  kell hogy legyen, itt tárolja a padlót és a ragasztót lerakás előtt legalább 48-órán keresztül illetve véglegesen.

Követelmények az aljzattal szemben

Lerakás előtt kérem győződjön meg, hogy az aljzata kellően erős ragasztásra alkalmas és megfelelően száraz, sima és repedésmentes. Az elvégzett vizes munkálatok után az előírt időt ki kell várni a ragasztómaradványokat illetve olaj, festék vagy más szennyeződéseket el kell gondosan távolítani. Aljzatunkat egyenletesé kell tennünk, ha 2m-en ±2mm-t meghaladó egyenetlenség mutatkozik. Ügyeljen az aljzatkiegyenlítő típusokra mert a gyártók többnyire hidegburkolatok alá fejlesztették ki, nagyon fontos hogy kifejezetten a svédpadló alá ajánlott terméket vásároljunk pl:Murexin OS50. Mapei Ultraplan Eco. Az aljzatkiegyenlítő alá szükséges alapozó használata pl: Murexin D4, Mapei Primer G. Csak teljesen száraz aljzatra /lehetőleg esztrich aljzatra vagy kiegyenlített aljzatbetonra/ lehet fektetni a svédpadlót mint minden parkettát az aljzat nedvességtartalma 2CM  vagy az alattinak kell lennie erre a legmegfelelőbb a karbidos nedvességmérés. Tanácsos lerakás előtt a nedvességmérést szakemberre bízni!

Fektetés

Első lépésként az aljzatot le kell alapozni mellyel biztosítjuk az aljzat és a ragasztó közti megfelelő minőségű tapadást. A falaktól 10-15mm-es távolságot kell hagyni amit ékeléssel tudunk megtartani. Lerakás történhet aljzathoz 1 illetve 2 komponensü poliuretán ragasztóba, ennek típusát minden esetben a kivitelezést végző szakember határozza meg. A ragasztó anyag mennyisége függ a svédpadló méretétől és az aljzatunk minőségétől. A fektetést mindig horonnyal a fal felé kezdjük el, a fektetés pedig a beeső fény irányába legyen. A ragasztóanyagot erre a célra javasolt fogas lappal vékony rétegben egyenletesen vigyük fel az aljzatra és a svédpadlót csúsztató mozdulatokkal helyezzük el az aljzatra úgy hogy az egy összefüggő felületet alkosson, majd ütőfa segítségével megütögetjük hogy jól elhelyezkedjen a ragasztóban. Fontos hogy a melegvíz illetve a gőzvezetékeknél be kell tartani a 10-15mm-es távolságot. Várjunk, amíg a ragasztó rendesen megköt és a svédpadló igazodik a szoba mikroklímájához. A nyírlemezes rétegrend miatt előfordulhat, hogy a padlót húzatni, illetve súlyozni kell, mivel a tölgyfa fedőréteg még a nyírfa hordozót is képes elhúzni valamilyen irányba. Ezáltal a padló beépítése több időt vesz igényben, de így lehetünk biztossak abban padlónk mindenhól beleér a ragasztóba és nem lesz üreges kopogó felületünk. 

Tisztítás és ápolás

A svédpadló rendszeres tisztítást és ápolást igényel, sérü1és megelőzésének céljából a székek, asztalok, nehéz tárgyak alá ragaszon filc vagy gyapjú aláétet, a tűsarkú cipő használata benyomódást hagyhat a felületen. Tisztításkor használjon porszívót, partvist és alig nedves ruhával törölje át. A felületet ne érje bő víz, vagy bármilyen maró vegyszer, ha ez mégis előfordul azt minél rövidebb idő alatt el kell távolítani. Vannak már kimondottan a fapadlók gondozására használható ápolószerek melyek visszaadják a fa eredeti szépségét, fényét. Ügyeljünk arra hogy az átlagos hőmérséklet 20Co és a relatív páratartalom 45-55% folyamatosan biztosítva legyen, mivel a természetes fából készült termékek érzékenyek a relatív páratartalomra. A központi fűtés esetében az összeszáradás és repedés elkerülésének érdekében egy párásító, vagy klímaberendezés beállítását javasoljuk

.

1.Olajozott svédpadlóink beépítése után, elengedhetetlen egy első ápolás. Ezt bízzuk a burkolást végző szakemberre.

 

2.Padlóink mindegyike natúr illetve UV olajozott felülettel érkezik. Első ápolása javasolt, mivel így tudjuk a beépítéssel járó enyhén poros felületnek visszaadni eredeti jellegét, illetve még egy plusz védőréteggel ellátni.

 

3.Padlóink olajozott illetve Uv olajozott felületűek, ezért a lerakást követően 2-3 hétig a nedves takarítás kerülendő, mert foltossá teheti a padlót. Bővizes felmosása tilos, óvja padlóját mindenféle nedvességtől és erősen maró vegyszerektől.

A mindennapi tisztításhoz szükséges ápolószerekről és eszközökről kérje ki az eladó véleményét. A padlót időközönként igénybevételtől függően át kell olajozni, ehhez a folyamathoz szakember szükséges. Ha megfelelően karbantartja padlóját, hosszú évekig eredeti állapotában tarthatja, mely sokáig otthona ékes dísze lesz.

 

 

Svédpadló padlófűtésre:


A padlófűtésre legideálisabb a legfeljebb 15mm vastagságú és 120/140/160/180 mm szélességű padlódarab, amelynek szerkezete megfelelő hőáteresztő képességgel bír és a hőmérséklet ingadozásából eredő deformálódást jól követi. A lerakandó felületnek és a lakásnak teljesen száraznak kell lennie a cementesztrich esetében 1,8 % alatti nedvességtartalom. A kiszárítást folyamatos fűtéssel kell elvégeznünk az aljzatban lévő feszültség elkerülésének érdekében, célszerű az előremenő víz hőmérsékletét naponta 5Co-kal növelni mindaddig a hőmérsékletig amit a későbbiek során használni fogunk, ezt egy hétig azon tartani majd ugyanilyen ütemű visszahűtést kell alkalmazni. Az aljzatunk, amire a svédpadlót fektetjük 20Co-os legyen.

A további használat során a beállított maximum hőmérsékletet nem szabad túllépni. A padló felületi hőmérséklete soha nem haladhatja meg a 27C fokot, mivel ez a padló zsugorodásához és repedezéséhez vezethet, extrém esetekben lamella elválás következhet be!

Még padlófűtésnél is be kell tartani a normál klímát 20-22C fok és 45-55% relatív páratartalom és ezt a későbbiekben is biztosítani kell.


 

A PADLÓFŰTÉS ÉS A KÉSZPARKETTA EGYÜTTES ALKALMAZÁSA

1. A padlófűtés és a padlóburkolat együttes alkalmazásának vizsgálata BEVEZETÉS Az energia megtakarítás és a nagyobb komfort igénye elősegítette a padlófűtés elterjedését. Az elterjedéssel egy időben jelentkeztek a fűtött felületek burkolásának problémái. A padlófűtéssel egybeépített aljzatra történő parkettázásnál a hagyományos faburkolatok lerakásának követelményein túl azonban további előírásokat is be kell tartani. Mind a burkolóanyagokkal, mint az alkalmazott fektetési technológiával szembeni követelmények eltérnek a megszokottaktól.

 

 2. A padlófűtés és a fa padlóburkolatok együttes alkalmazásának követelményrendszere Összefoglaljuk a tervezés, kivitelezés és üzemeltetés során betartandó előírásokat. Ezek az előírások értelemszerűen a műanyagcsöves, vízfűtéses és öntött esztrich réteggel készített, Magyarországon gyártott rendszerre vonatkoznak. A padlófűtés és a padlóburkolat együttes alkalmazásának követelményrendszerét három részre célszerű osztani: - tervezési, - kivitelezési, - üzemeltetési előírásokra

 

2. 1. Faburkolatú padlófűtéses felület tervezésének előírásai a) A tervezésnél figyelembe kell venni, hogy a parketta alapvetően hőszigetelő. Ezért 15 mm-nél vastagabb és rossz hővezető-képességű lágylombosok és fenyők alkalmazását kerülni kell. Legalkalmasabb parkettatípus a készparketta, amely több rétegből épül fel.

b) A felhasznált valamennyi segédanyagnál a vivőági hőmérsékleten hőállónak, öregedésre érzéketlennek kell lenniük. 

c) A fűtőcsövek közti távolság ne haladja meg a 150 mm-t, mert ez által a parketta felületi hőmérsékletének eloszlása kedvezőbb lesz.

d) Fűtőcsöveket teljes felületre le kell rakni, még ha ezt a hőigény nem is indokolja.

e) Mivel korlátozott a padlófelület hőleadása, a helyiséget akár pótlólagosan is hőszigetelni kell. Hőszigetelés értékeinek el kell érni az újonnan épült épületek hővédelmének minimális követelményeit.

 f) A fűtést úgy kell tervezni, hogy a vivőági vízhőmérséklet ne lépje túl még a leghidegebb napokban sem az 40 C-ot. Ajánljuk a hőplomba beszerelését a rendszerbe.

 g) A parketta felületi hőmérséklete (talphőmérséklet) sohasem lépheti túl a 27 C o - ot.

h) Az esztrich minimális vastagsága a fűtőcsövek felett nem lehet kevesebb 45 mm-nél. Ajánlott a 60 mm.

 

2.2. Kivitelezési előírások a) A lerakott parketta nedvességtartalma nem haladhatja meg a 7-8%-ot, mert különben rések keletkezésével kell számolni.

b) A legtöbb probléma a nem kellően kiszárított esztrichre történő parkettázás miatt következett be. Az esztrich nedvességtartalma irodalmi adatok szerint nem haladhatja meg a 1,8 %-ot.

c) A felfűtést az esztrich bedolgozását követő betonkötés befejeződése után szabad megkezdeni. A felfűtést legalább 50 Co -on illetve a tervező által megengedett max. értéken kell végezni a mellékelt leírás szerint. A fűtés bekapcsolása után a víz hőmérséklete naponta 10 Co -kal emelhető.

d) A leragasztás egyértelműen csökkenti a betonesztrichen és a parkettán kialakuló hőhídat. Leragasztás esetén egy illetve kétkoponensű poliuretán ragasztót kell használni. A leragasztást követően a ragasztó használati utasításában leírt pihentetési időt be kell tartani. A hőhíd kicsi, ezért azt javasoljuk, hogy a kiszárított esztrich rétegre önterülő aljzatkiegyenlítőt kell felhordani. Ennek kiszárítása után teljesen sík és így jó hőátadást biztosító felületet kapunk.

e) A fal és az esztrich ill. a fal és a parketta között és az 50 m2 -nél nagyobb helyiségekben középen tágulási hézagot kell hagyni.

f) A fűtött esztrichnek tisztának, síknak és repedésmentesnek kell lenni. A felfűtési ciklus után jelentkező repedéseket műgyantával gondosan össze kell ragasztani. Az aljzatkiegyenlítők tapadóhídja nagy igénybevételnek van kitéve, ezért csak az erre a célra megfelelő aljzatkiegyenlítő alkalmazható minimálisan 3 mm vastagságban.

 

2.3. Üzemeltetési előírások a) A padlófűtéssel egybeépített parkettázott helység relatív páratartalma nem csökkenhet 50 % alá. Száraz levegő kialakulásakor mesterségesen pótolni kell a hiányzó légnedvességet.

b) A felfűtés és a lehűtés mindig fokozatosan menjen végbe, így elkerülhetők az esetleges feszültségek. Az 5 napos fokozatos átmenetet mindig be kell tartani.

c) Az előremenő vízhőmérsékletnél hőhatárolót kell beépíteni, hogy semmiképpen ne lépje túl a megengedett értéket.

 d) A takarításnál a vizes felmosást kerülni kell, mert ezek a rendszerek érzékenyebbek mindennemű nedvességváltozásra.

Következtetések, javaslatok: A padlófűtés és burkolóanyaga egy egységet képez, külön nem szabad vizsgálni őket. Egyik részen történő változás a másik részre is kihat. Ezt a tervezésnél és a kivitelezésnél is figyelembe kell venni. A padlófűtés és a fa padlóburkolat összeegyeztethető egymással. Azonban a tervezéskor és a kivitelezéskor figyelembe kell venni, hogy parketta kerül a felületre. A parketta ilyen konstrukcióban történő lerakása szakértelmet igénylő munka, csak e téren jártas szakemberek végezhetik. A fűtött padlófelület burkolható szalagparkettával. A betonesztrichből kiáramló hő nem teszi tönkre a parkettát. A megfigyeléseink során semmiféle károsodást nem észleltünk az előírások maradéktalan betartása esetén.

 

 

Garancia


Padlóinkra 25év szerkezeti garanciát vállalunk, normál lakótéri igénybevétel mellett és a garanciajegyben előírt követelmények betartásával. A felületi bevonat védőréteg a járóréteg számára. E bevonat a normál, de hosszantartó használat során elkopik. A felület bevonat kopása ennélfogva nem garanciális eset.

Az általunk gyártott padlók megfelelnek az előírt minőségi elvárásoknak a különböző osztályokhoz felhasznált faanyagból adódik a megjelenési eltérésük.

Minden egyes darab alapanyag más és más szerkezetű, felépítésű, színárnyalatú és rajzolatú. Mielőtt beépítésre kerülne sor, kérem győződjön meg a termék hibamentességéről és nedvességtartalmáról a már beépített hibás termékre semmilyen nemű reklamációt nem fogadunk el. Az esetleges reklamációt kérem, jelezze üzemünk felé.

A faanyagból kifolyólag létrejövő strukturális és színváltozások a faanyag tulajdonságát képezi és nem alapja a reklamációnak.

Reklamációt csak a gyártásból eredő méret változásokra fogadunk el.

 

Információ:

Minden termék egyedi kivitelű, a rendelni kívánt tételeknél kérjük, különös gondot fordítsanak a mennyiségekre, és a pontos felmérésre.

Mivel ezek a manufakturális padlók nem sorozat gyártottak ezért nem fogunk találkozni két 100%-ig egyforma felülettel!

Ez adódik, a két egyforma fa nem létezik elvéből, különösen érvényes ez a füstölt típusú padlóinknál, ahol nagyobb színszórással kell kalkulálni.

A füstölésnél egy kémiai reakció zajlódik le a tölgyfában lévő csersavval, itt minden egyes fadarab a csersav tartalmától függően fog elszíneződni.

Minden egyes svédpadlónk körben mikrofózolva kerül gyártásra, ez a fózolás ma már az esztétikai megjelenésről szól, de alapvetően ennek technikai szerepe lenne. Ekkora méretű padlókat nem lehet úgy legyártani, hogy abban ne forduljon elő tized milliméteres szélességi vagy magassági differencia, ezért ennek tolerancia küszöbe 0,5- 1mm körül határozható meg. Ezért tesznek fózolt élt az ekkora méretű padlókra, mert így az nem megy az esztétikum rovására.

 

 

 


Főoldal