+

Kézzel készűlt
x

Ahogy a faiparnak, úgy a padlógyártásnak is vannak több évtizedes beidegződései, technológiai korlátai, melyek minden, napi ezer négyzetméteres termelésre igazak. Egyformát, egyszerűt, színében és struktúrájában azonos terméket ma már szédítő tempóban, teljesen automatizált gépláncokon lehet nagy hatékonysággal előállítani. Miután az elmúlt 20 évben a tölgy alapanyag ára a többszörösére emelkedett, minden nagy gyártó kénytelen volt, az egy padló egységre eső költségeit csökkentve, gyorsítani a gyártási folyamatokat.

Léteztek a 2-3 sávos, hagyományos parketták, a tömörfa csaphornyosok. Több száz méteres megmunkáló és felületkezelő sorok épültek, melyek gombnyomásra kezdték nyelni az alapanyagot s csomagolták a készterméket.

Ahogy a belsőépítészet a nagy formátumú, egyedi megmunkálású padlók felé fordult, az óriások egyre inkább tárták, mind szélesebbre karjukat, tele kérdőjelekkel. Nem, tömegtermelésben nem valósítható meg az, amit mi csinálunk.

Cégünk napi 30m3 tölgyfa fűrészárut dolgoz fel. Nagy tételben gyártunk tömörfa padló alapanyagot, melyet felületképzés nélkül értékesítünk export piacokon. Az üzemünkben telepített gyalu technológia nagy pontossággal és hazánkban egyedülálló sebességgel teszi lehetővé a keménylombos fajok, műszárítás utáni, minőségi megmunkálását. Jelentős fejlesztést az idei évben egy automata, profilozó gépsor felállításával hajtottunk végre. Képesek vagyunk 8 órában 1200 négyzetméter tömörfa padlót vagy rétegelt terméket készre csiszolni, körbe profilozni s csomagolni.

 

        


A fűrészáru elsődleges feldolgozása közben deszkánként tudunk minősíteni s rétegelt késztermékeink fedőréteg alapanyagát időben leválogatni. A faanyag ezen részét, ismételt nedvesség ellenőrzést követően hasítjuk lamellává, majd 30 fm/perces sebességgel. A nyers fedőréteg anyagot, immár 5mm vastagságban előbb napokig kondicionáljuk, hogy a fában rejtőző feszültségek természetes úton egyenlítődjenek ki, majd gondos, többfázisú kalibrálás útján állítjuk be a végső - 4,2 mm-es méretre. A rétegképzést profilozás követi s itt vége is szakad az automatizált műveleteknek.


        


Soulum és Monte Titano termékcsaládjaink több mint 150 típust ölelnek fel. Ilyen mennyiségű padlófelületet gyártani nem a végletekig gépesítve. Nagyszámú, képzett, gyakorlott kolléga felel minden szál padlónkért. Ők azok, akik minden egyes felületet fejben tartva tudják hétről-hétre a színében és struktúrájában azonosat produkálni, álmukból felriasztva is, egy és százötven között.

Minden felületi struktúra kézzel készül. Igen, még az egyszerűbb csiszolt vagy kefélt padlók is. Természetesen állnak célgépek rendelkezésre. Ezek azonban állandó emberi beavatkozás nélkül a természetes anyag sokfélesége miatt, nem produkálják mindig ugyanazt. A szakember nem tíz vagy száz négyzetméterekben termel. Minden szál deszka egy adott feladat. Egyesével munkál meg, egyenként ellenőriz s javít, ha az szükséges. Nincsenek majdnem jó darabok. Nincsenek „elfér benne” szálak. Pontos, harmonikus egy jó burkolat.


                  


Olajok, pácok, lakkok. Úgy 120 féle felületkezelő anyaggal dolgozunk. Ezt sem gépesíteni, sem kezelni nem lehet. Vannak természetesen unalmas felhordó gépeink, melyekben éven át cirkulálnak a transzparens vagy fehér olajok, amik a felületek végső zárását szolgálják. Minden más pusztán észben van tartva. Akinek tudnia kell, emlékszik minden anyagra, minden műveletre. Több olyan termékünk is van, ahol a nyers alaptól a kész felületig 5-7 rétegben dolgozunk. Tesszük ezt előszobányi mennyiségektől a hangversenyterem méretekig. Rém bonyolult, elhihetik.

 

               

Igen, mi ennek a szakmának a nehezét vállaltuk be. Neheztelnek is érte sokan. Bosszant mindenkit, aki másolná. Épült körénk egy szakmai szabadság. Elismert, a munkájukra igényes tervezők azok, akik engednek bennünket Európa-szerte érvényesülni. Megismertek bennünket, megértették, hogy az elgondolás a feladatuk s van valaki itt a határszélin, akinél testet ölthet a képzeletük. Hagynak bennünket érvényesülni, kíváncsiak a véleményünkre, értékelik az akaratot, hogy elképzelünk, próbálgatunk, időt és energiát nem kímélve. Látni nálunk sokszor zakóban és gumikesztyűben mosolyogva kószáló embereket, akik épp részesei lehettek valami újnak. Kenegetnek, törölgetnek 2 pogácsa között, míg fellélegezve elköszönnek.
 

     


Addig gyártunk padlót, míg az bennünket örömmel tölt el.


Főoldal